Ako sa postarať pri prvom bicyklovaní vášho dieťaťa o nezabudnuteľné okamihy

rodina-prva-jazda-na-bicykle

Autor/ka fotografie: Yan Krukov

Pre mnohých z nás to bol veľký deň nášho detského sveta: Keď sme sa prvýkrát odvážili nasadnúť na bicykel a šliapnuť do pedálov. Aj s trpezlivým otcom, či mamou za naším chrbtom, ktorí podali pomocnú ruku vždy, keď bolo treba. Dnes možno i vy stojíte pred rovnakou radostnou úlohou a zodpovednosťou – byť tam, keď sa vaše deti budú učiť bicyklovať, byť spoľahlivou oporou, dať tie správne rady.

Okrem toho, že tento  deň sa môže stať aj vďaka nám pre našich najmenších výnimočnou a nezabudnuteľnou spomienkou, môžeme si “šplhnúť” aj ako uvedomelí rodičia, ktorí vedia, ako na to. Veď bicykel sa stáva stále dôležitejšou súčasťou dopravnej premávky už aj v našich končinách. A vedieť ho ovládať naozaj bezpečne, spoľahlivo a neohrozovať tým na cestách seba ani druhých je vzácny a trvalý dar, ktorý môžeme svojim deťom odovzdať.

Takže, ak už vo vašej domácnosti stojí prvý novučičký detský bicykel a ste vy aj vaša ratolesť pripravení, smelo a nadšene do toho! Vyrazte do ulíc, no ešte predtým sa vyzbrojte niekoľkými užitočnými radami, čo všetko treba vedieť, keď chcete svoje dieťa naučiť bicyklovať

Vďaka odpovediam na niektoré základné otázky sa váš spoločný deň na bicykli stane veľkou zábavou, ale aj skvelým základom pre to, aby sa z vášho potomka stal v budúcnosti dobrý, spoľahlivý aj vášnivý cyklista.

Ako a kedy začať bicyklovať?

Bicyklovanie je výborná aktivita pre deti aj dospelých z mnohých dôvodov. Okrem nesporných benefitov pre naše telo a fyzické zdravie je to pre deti akási vstupná brána do sveta “veľkáčov”. 

Už prvé metre na bicykli v nich vzbudia hrdosť, budujú nový druh sebadôvery, samostatnosť, otvárajú nové možnosti a cesty (doslova aj prenesene). No učia tiež pevnej vôli, vytrvalosti, trpezlivosti, tak dieťa ako rodiča, ktorý v tej chvíli stojí za jeho chrbtom. Ako je vidieť, cyklistika prináša mnoho benefitov, nielen tých zdravotných. O tom ale podrobnejšie nižšie.

Áno, trpezlivosť je prvá rada, ktorú by ste si mali vziať k srdcu, keď učíte svojho potomka bicyklovať.

Aby sa preňho tento zážitok nestal traumou a frustrujúcou spomienkou, vyzbrojte sa okrem dobrých rád aj láskavosťou a pochopením. Každé dieťa je predsa iné, vyžaduje iný prístup, voľte preto jasné, konštruktívne, ale vždy povzbudzujúce slová.

A kedy vlastne začať? 

Vo všeobecnosti sa uvádza vek medzi tromi a šiestimi rokmi dieťaťa. Rozhodne by ste sa nemali riadiť “všetkými možnými múdrymi radami”, ktoré nájdete na internete. Vnímajte, či je už vaše dieťa na taký veľký krok pripravené, vyberte si správny deň, prostredie, chvíľu, náladu. Rozhodne v tejto veci netlačte na pílu.

Prečo začať bicyklovať

chlapec-kolo-jazda

Photo by Chip Vincent on Unsplash

Bicyklovanie je zdravé, o tom niet pochýb. Bicyklovanie prináša množstvo benefitov pre naše telo aj dušu. Čas strávený na bicykli nám prináša množstvo pozitívnej energie a dobrej nálady, pomáha v boji s kilogramami, eliminuje stres. Okrem toho má aj konkrétne blahodarné účinky na naše zdravie:

  • je prevenciou proti vysokému krvnému tlaku
  • stará sa o našu celkovú imunitu
  • prospieva dobrému spánku
  • nezaťažuje kĺby
  • posilňuje srdce, cievy, pľúca
  • je prevenciou pred artrózou a artritídou
  • napomáha dobrému fungovaniu metabolizmu
  • znižuje riziko vzniku demencií, depresií, úzkostí

Ak sa teda vaše dieťa po prvých krôčkoch do bicyklu zamiluje a začne sa mu venovať pravidelne, toto všetko budú dlhodobé devízy do jeho života.

Napriek tomu by sme nemali zabúdať, že nech je cyklistika akokoľvek fajn a zdravý šport s mnohými výhodami, aj tu hrozia nehody, nebezpečenstvo, úrazy, pády. Myslite na to už vopred a (nielen kvôli bicyklovaniu) majte vaše dieťa poistené. 

Na čom začať

Ešte skôr, než vaše dieťa nasadne na ozajstný prvý detský bicykel, môžete zvoliť pomôcky, ktoré ho k prvej skutočnej jazde privedú. 

Veľa rodičov začína s detským bicyklom alebo s trojkolkou s vodiacou tyčou, kedy ešte nejde o bicyklovanie, ale o to - zvyknúť si, aké je to sedieť na svojom prvom dopravnom prostriedku. Potom prichádzajú na rad obľúbené odrážadlá, na ktorých dieťa získava prvé návyky budúceho cyklistu, zapája potrebné svaly, učí sa držať rovnováhu. Ešte síce bez pedálov, no už samostatne! 

Odrážadlo sa môže stať prvým športom, do ktorého sa vaše dieťa zamiluje a na ktorom získa mnohé potrebné návyky, takže pokojne investujte do kvalitnejšieho. Môžete si zvoliť medzi plastovým, dreveným, či kovovým, vo všeobecnosti sa pohybuje ich cena od 15 do 50 eur. Dobrým krokom určite bude nastaviteľné sedadlo, ktoré môžete prispôsobovať výške dieťaťa.

A potom už prichádza na rad prvý skutočný bicykel! Prvá otázka, ktorú budete musieť vyriešiť je, či to najprv skúsite s pomocnými kolieskami. Odpoveď nie je v tomto prípade jednoznačná. Odporcovia vám budú tvrdiť, že dieťa si tak zbytočne zvykne na niečo, čo bude spomaľovať jeho neskorší proces učenia na bicykli. 

Zástancovia si zasa pochvaľujú, že príliš bojácne a utiahnuté deti pomocné kolieska veľmi ocenia. A najmä ich rodičia, keďže bez týchto pomôcok by svojho potomka za pedále možno ani nedostali. 

Voľba je v každom prípade na vás, veď vy poznáte svoje dieťa najlepšie.

Ich prvý bicykel 

detske-bicykel-pre-dievcata

Fotka od Isa KARAKUS z Pixabay

Na čo všetko myslieť pri výbere prvého detského bicykla? Je toho určite dosť, no neľakajte sa. Určite zvládnete aj tento míľnik v živote vášho dieťaťa. Samozrejme, v prvom rade musíte mať na mysli veľkosť bicykla. Musí vašej ratolesti presne “pasovať” tak, aby malo zo svojich prvých šliapnutí do pedálov skutočne parádny a ničím nerušený zážitok. 

Je veľmi dôležité, aby dieťa pohodlne dosiahlo rukami na riadidlá a nohami na zem. Ak rozmery bicykla ideálne ladia s “rozmermi” dieťaťa, stáva sa preň ľahko ovládateľný, a tým aj bezpečný, takže na veľkosť naozaj myslite v prvom rade!

Okrem toho by vám mala určite vyhovovať aj hmotnosť bicykla, nezanedbateľná nie je ani jeho cena a kvalita. 

No nezabudnite pri výbere bicykla ani na takú “maličkosť”, aby sa páčila aj jeho budúcemu majiteľovi. Ak dovolíte dieťaťu spolupodieľať sa na výbere, určite bude mať väčšiu chuť aj do samotného učenia.

Výhodou je určite tiež nožná brzda bicykla, pre začiatočníkov sa odporúčajú aj chrániče, veď pády k prvým metrom na bicykli jednoducho patria. K bicyklu nezabudnite vybrať parádnu helmu, ktorá môže pekným dizajnom, či veselou farbou nielen vaše dieťa potešiť, no predovšetkým mu svojou funkciou vo výnimočnej situácii zachrániť život, či zdravie. 

Medzi veci, na ktoré myslieť pri bicyklovaní s deťmi patrí v prvom rade bezpečnosť. K tej určite prispejú aj reflexné prvky, ktoré by nemali byť problém - stačí outfit vášho malého cyklistu skrášliť páskami, nášivkami, či iným výrazným kúskom oblečenia. Pomôžu tiež svietiace led ventily, či samolepky na samotnom bicykli. Vyzbrojení informáciami a radmi, hor sa na nákupy bicykla.

Ak máte doma malého “fashionistu”, ktorému ste museli aj izbičku zariadiť trendovo a štýlovo, určite bude chciet prehovoriť aj do toho, ako by mal vyzerať jeho prvý bicykel. 

Žiaden problém, na výber je z viacerých druhov materiálov, typov konštrukcie a výšky rámu, typov kolies… Samozrejme, ak v jeho izbe prevláda určitý druh obľúbenej farby, prečo mu nevybrať v tom istom odtieni aj bicykel? Vyhrať sa môžete aj s rôznymi motívmi a doplnkami. 

Hlavne bezpečne

deti-cyklistika-bezpecnost-helma

Fotka od Sylwia Aptacy z Pixabay

Bezpečnosť je to, na čo by ste mali myslieť už od prvých momentov vášho dieťaťa na bicykli. Hoci sa pre neho môže stať v budúcnosti pekným hobby, obľúbeným športom a relaxom, aj na dvoch kolesách na nás všade číha potenciálne nebezpečenstvo pádu, škaredého úrazu, v prípade, že sme účastníkmi cestnej premávky, tak aj vážnej dopravnej nehody.

Ak chceme, aby bola bezpečná naša jazda, v prvom rade musí byť bezpečný náš bicykel. A to platí aj o prvých, detských bicykloch. 

Nepristupujte k nemu ako rozmaru, či hračke, ktorú po pár týždňoch odložíte do kúta, ale kupujte certifikované produkty, ktoré spĺňajú normy EÚ a zaručia vášmu dieťaťu bezpečnosť. 

V neposlednom rade treba už v začiatkoch myslieť na to, že vychovávate budúceho účastníka dopravnej premávky. Skúste zábavu, ktorú spoločne zažívate pri jeho prvých jazdách na bicykli nenápadne skĺbiť s prvými radami o bezpečnosti na cestách. Hoci s učením začíname na pokojných miestach, kde nás nerušia autá a ruch cesty, základy cestnej premávky by malo začať ovládať už odmalička. 

Mali by ste vedieť, že vaše dieťa môže jazdiť po chodníkoch pre chodcov len do desiatich rokov. To je zároveň najlepší čas naučiť sa perfektne bicykel ovládať. Keď už máte spolu najazdených dosť detských kilometrov, môžete sa vydať aj do ulíc mesta. 

No pozor, vždy majte na mysli, a prízvukujte to aj svojmu potomkovi, že:

  • jazdí sa vždy vpravo
  • bicykel patrí na cesty pre cyklistov
  • jazdite vždy jednotlivo, za sebou
  • ísť vedľa seba môžete ísť maximálne dvaja, ak neobmedzujete ostatných
  • neučte dieťa žiadnemu machrovaniu jazdy bez držania riadidiel
  • nedržte sa počas jazdy na bicykli iného vozidla
  • nejazdite bez svetiel, prilby, reflexných prvkov
  • vysvetľujte dieťaťu dopravné značky
  • medzi prvými vecami ho naučte, ako dávať znamenie pri odbočovaní
  • uistite sa, že vie správne brzdiť

Dobré je tiež pravidelne kontrolovať stav bicykla: správny tlak v pneumatikách (áno, tie nie sú dôležité len u automobilov), skrutiek, reťazí, brzdových doštičiek. 

Ak vaše dieťa protestuje proti helme, buďte nekompromisní a rázne mu vysvetlite, že tá vecička zachraňuje jeho život.

Starajte sa o pravidelnú údržbu detského bicykla a učte postupne aj svojho potomka, ako a čo na ňom funguje. Nech priloží ruku k dielu o jeho starostlivosť, do budúcna sa mu to môže len zísť.

Na bicykli na výlet  

bicykel-rodina-vylet

Fotka od Franz W. z Pixabay

Na bicyklovaní je perfektné to, že sa môžete ako rodina vybrať na skvelý výlet, zažiť spoločný čas, plný pohody a zábavy, urobiť niečo pre svoje zdravie a spoznať ďalší krásny kút Slovenska.

Určite si nájdite čas na rodinnú dovolenku na bicykloch. Naplánujte a zbaľte všetko potrebné a vyrazte. Pamätajte však, nejdete v žiadnom prípade naháňať kilometre. Cykloturistika je oveľa viac o pohode, zábavne a kvalitne strávenom čase a spoznávaní krás jednotlivých regiónov. 

Slovensko ponúka naozaj nádhernú prírodu a uprostred trasy pre náročných cyklistov, ale aj pre úplných začiatočníkov. Dá sa povedať, že sme ideálnou krajinou pre výlety na bicykli, či už popri hrádzach riek, v okolí lužných lesov, na rovinách, ale pre adrenalínové tipy sa nájdu tiež horské traily v hrebeňovkách slovenských hôr. 

Mnoho cyklookruhov, vhodných práve pre rodiny s deťmi sa nachádza napríklad v povodí Dunaja, či Váhu, na Žitnom ostrove, okolo Liptovskej Mary, no trasy vhodné pre rodinné výlety na bicykli určite nájdete aj v samotných Tatrách. 

Vyrazte s bicyklami na predĺžený víkend, alebo aj viac dní a ubytujte sa štýlovo v chate, drevenici, či útulnom penzióne v srdci krásnej slovenskej prírody. Najvhodnejšie ubytovanie na Slovensku si môžete nájsť podľa lokality, ktorou chcete prejsť. Urobiť to ale môžete aj naopak a trasy pre cyklovýlet naplánovať podľa ubytovania, ktoré vás zaujalo.

Prečo je bicyklovanie “naj”

Ak začnete vaše dieťa učiť na bicykli už odmalička, v dospelosti sa vám určite poďakuje. 

Je to jedna zo zručností, ktorú ocení a využije ako skvelý dopravný prostriedok, športovú aktivitu a prostriedok k udržiavaniu zdravia, ale aj na spoznávanie krás svojho okolia. 

Ak si teda váš drobec začal pýtať od vás jeho prvý bicykel, neváhajte.

Zažijete spolu od prvých lekcií kopec zábavy na čerstvom vzduchu, môžete utužiť svoje vzťahy, ešte lepšie svoje dieťa spoznať, porozumieť mu. 

Pre dieťa je čas strávený na bicykli dobrý tak po fyzickej ako psychickej stránke. Bicyklovanie je určite jednou z najlepších aktivít, ktoré preň môžete zvoliť. S vedomím, že ste mu zverili prvý dopravný prostriedok, sa stáva viac spoločenské, sebavedomé, učí sa vytvárať si vzťahy s okolím a rovesníkmi. 

A v benefitoch by sme mohli pokračovať:

  • učí sa rešpektu voči druhým aj voči životnému prostrediu
  • je postarané o jeho kvalitne strávený voľný čas
  • cibrí sa jeho pozornosť, rovnováha, manuálne zručnosti
  • učí sa, že súčasťou života sú výhry aj prehry
  • buduje si pevnú vôľu a vytrvalosť
  • dozvie sa už teraz viac o cestnej premávke, ktorej sa skôr či neskôr stane účastníkom

A v neposlednom rade, zostanú mu na jeho prvé metre na bicykli krásne a nezabudnuteľné spomienky, na ktoré môže spomínať do konca života. O ktoré sa môžete pričiniť vo veľkej miere práve vy ako rodič. Bonusom je aj fakt, že bicyklovanie s deťmi posilňuje váš vzájomný vzťah a dôveru, a to je vo vzťahu dieťa-rodič obzvlášť dôležité.

Záver

Tak teda vyzbrojte sa trpezlivosťou, dobrou náladou, ale aj kvalitným bicyklom so všetkým potrebným príslušenstvom a vyrazte do ulíc. A môžete si pribaliť aj skvelý pocit, že práve vkladáte do budúcnosti vášho dieťaťa niečo veľmi vzácne.

Apropos, vedeli ste, že bicyklovanie sa už po niekoľký raz po sebe stalo najpopulárnejším športom Slovákov? 

Aj to hovorí o jeho univerzálnosti a benefitoch pre všetky stránky nášho života. Keď vás teda vaši potomkovia začnú prosíkať o svoj prvý bicykel, neodmietajte a pustite sa spolu do toho veľkého krásneho dobrodružstva.


Alexandra Tinková, obsahový a SEO špecialista