Ako si zariadiť rodinnú terasu s kútikom pre deti

terasa-zahradni-altan-noc-osvetleni

Photo by Randy Fath on Unsplash

Či už bývate v rodinnom dome, alebo v byte s veľkorysou terasou, vonkajší kútik by mal byť miestom, kde sa vašej rodine chce tráviť čo najviac času. Ako si ho zariadiť tak, aby deti v lete s radosťou trávili čo najviac času vonku namiesto vysedávania pred televízorom či počítačovými hrami? A kto povedal, že na terase sa nedá oddychovať v každom ročnom období?

Vyberte si správne miesto

Horúčavy bývajú v posledných rokoch neznesiteľné a nejeden hrdý majiteľ terasy už oľutoval, že svoju vysnívanú oázu oddychu umiestnil na slnečnú stranu. Ak nepatríte k ľuďom, ktorí majú v láske variť sa vo vlastnej šťave, porozmýšľajte nad polohou terasy tak, aby ste na nej mohli relaxovať aj počas najhorúcejších dní.

Kde je však jednému priteplo, druhý sa bude sťažovať, že mu je zima. Tienistá severná strana vám zaručí útočište v slnečné dni, keď sa však skončí leto, aj ten najväčší odporca horúčav bude vďačný za zopár slnečných lúčov. Ako vyriešiť túto dilemu?

Nájdite kompromis, rozhodnite sa pre miesto, kde vám nebude chýbať slniečko a chýbajúci tieň ľahko vyriešite jednoduchým prístreškom, zaťahovacou markízou, stromami alebo rafinovaným živým plotom z bambusu, ktorý počas chladných mesiacov jednoducho skrátite a vpustíte slnko tam, kde ho budete potrebovať.

Buďte s deťmi vonku v každom ročnom období

Spod prístrešku či altánku spolu môžete pozorovať, ako sa postupne menia ročné obdobia. Nielen v slnečné letné dni, ale aj počas upršanej jesene vám terasa poskytne bezpečný úkryt, v ktorom si zababušení v deke vypijete horúcu šálku kakaa a prečítate rozprávkovú knižku. A ako by sa vám páčilo sedieť pod ohrievačom s vareným vínom a pozorovať, ako deti stavajú snehuliaka?

Spojte sa s prírodou

Pre čo iné by človek túžil po terase, ak nie pre spojenie s prírodou? Okrem záhrady a stromov, ktoré terasu obklopujú, nezabúdajte ani na prírodné materiály, od záhradného nábytku až po samotnú konštrukciu terasy. Dotyk s naozajstným drevom pozitívne ovplyvňuje psychiku nielen našich najmenších, ale aj dospelákov unavených z dnešného uponáhľaného sveta.

Používať prírodné materiály ako masívne drevo nemusí byť privysokou investíciou. Keď máte doma kutila a viete zohnať vyradený materiál, s pomocou šmirgľa a kvalitných farieb na drevo vzniknú originálne kúsky ako paletové sedenie či masívny stôl pre celú armádu hostí.

Na skok do záhrady

dite-zahrada-zalevat-tulipany

Obrázok od vikvarga z Pixabay

Dajte deťom nazrieť do prírody naplno a zapojte ich do záhradkárčenia. Možno nemáte obrovskú záhradu s ovocnými stromami či pole so zemiakmi, úplne však stačí, keď spolu zasadíte bylinky do črepníkov na balkóne a ukážete im, ako ich pravidelne polievať a starať sa o ne. Pošlite ich na balkón odtrhnúť bazalku, keď budete chystať špagety, alebo mätu, keď dostanete chuť na čaj.

Rastliny okolo terasy nemusia mať len estetickú funkciu. Môže to byť spomínaný bambusový plot, ktorý vám dá tieň, bylinky, ktoré budete každodenne využívať v kuchyni, alebo rozvoniavajúca levanduľa, ktorá vás ochráni pred dotieravým hmyzom, keď budete mať večer chuť dlhšie si posedieť.

Pri výbere rastlín na vašu terasu ale majte na pamäti bezpečnosť vašich detí, najmä pri okrasných rastlinách ako brečtan, ktorý je síce nezameniteľnou okrasou vidieckych domov, jeho bobule sú však jedovaté. 

Bezpečnostný tip: Aby si aj malé deti a batoľatá mohli užiť hrátky na terase, kúpte penový koberec, ktorý položíte na dlažbu na terase. Mäkký materiál dovolí deťom liezť po kolenách bez odrenín a zadrených triesok.

Vedeli ste, že..?

dite-piskoviste-pisek-hracky

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Pieskovisko je výborným miestom na stavanie hradov či „pečenie” koláčikov, nedaruje však deťom toľko prospešných baktérií, ako hra v obyčajnej pôde. Japonskí vedci robili výskum na ľuďoch, ktorí po dobu niekoľkých týždňov len na pár minút denne ponorili ruky do pôdy. Zistili, že ich črevný mikrobióm je oveľa pestrejší než u ľudí žijúcich v meste, ktorí neprichádzajú do styku s prírodou. 

Nebojte sa preto, že sa vaše deti v záhrade zašpinia. Zapojte ich do prác v zemi, dovoľte im odtrhnúť si malinu či jahodu a zjesť ju priamo v záhrade. Budú to pre ne tie najkrajšie spomienky.

Kútik pre deti, ktorý sa postará o program na celý deň

Pri zariaďovaní terasy nezabúdajte na deti. Čím viac podnetov na hru im v hracom kútiku vymyslíte, tým viac času budete mať vy na čítanie knihy s vyloženými nohami. Čím viac budete pri realizácii mini ihriska dbať na ich bezpečnosť, tým menej sa budete musieť neskôr strachovať a kontrolovať deti pri hre. Viete, ako vytvoriť terasu, ktorú budú deti milovať?

Bezpečnosť na prvom mieste

Porozmýšľajte nad bezpečnostnými opatreniami ešte pred zariaďovaním detského kútika, aby bola vaša terasa miestom, kde môžete bez obáv vypustiť bábätko, neposedného škôlkara aj školáka milujúceho adrenalín. Čas vám postupne ukáže, čo všetko ešte treba doladiť. 

Zvoľte pre kútik miesto v tieni, aby sa deti pri hre nespálili a nedostali úpal. Odstráňte z dosahu všetky zbytočnosti, od rebríkov cez stavebný materiál s vytŕčajúcimi klincami až po hrable, na ktoré by sa mohli napichnúť alebo ich zhodiť. Vyvarujte sa miestam ako vysoké múry či schody. Pri bábätkách sa zbavte všetkých malých nečistôt, ktoré si rady dávajú do úst a vyrobte pre ne ohrádku, aby ste každú chvíľu nemuseli odbiehať a zachraňovať ich.

Bazén v čase aj nečase

Čľapkanie vo vode patrí k najobľúbenejším aktivitám detí všetkých vekových kategórií už od bábätiek. Nepotrebujete investovať do obrovského bazéna. Deťom sa zavďačíte nafukovacím bazénikom, ktorý sa zmestí aj na tú najmenšiu terasu. 

Dôležitejšiu rolu, než je veľkosť bazéna, zohrávajú hračky do vody ako kačičky, lodičky, poháriky na prelievanie vody či vodné pištole. Prečo by ste mali mať v letných mesiacoch neustále mokrú kúpeľňu? Preneste vodné hry na terasu a nechajte deti vyšantiť sa do sýtosti vonku, kde nikoho nebude trápiť neporiadok.

Keď už počasie nebude priať letným radovánkam, neznamená to, že sa musíte vzdať hier v bazéne. Vymeňte vodu za guličky. V suchom guličkovom bazéne sa deťom otvoria nové možnosti na hranie a uvoľnia sa v ňom rovnako dobre ako v to mokrom.

Tri v jednom

holcicka-zahrada-domek

Obrázok od Rudy and Peter Skitterians z Pixabay

Domček, hojdačka a pieskovisko sú atrakciami, ktoré nesmú chýbať v žiadnom detskom kútiku. Prečo ich však nespojiť? 

Ak vám to priestor na vašej záhrade alebo terase dovoľuje, vyrobte deťom domček na strome, ktorý bude ich vlastným územím a útočiskom. Nájdu v ňom dosť miesta na zbierku kameňov, hry na pirátov alebo dobrodružné nocovanie v spacáku.

Priestor pod domčekom, či už ho postavíte na strome, alebo inom vyvýšenom mieste, je ideálnou voľbou pre umiestnenie pieskoviska. Získate vďaka nemu tieň a deti nebudú mať k pieskovisku ďaleko. Využiť ho môžete aj na zavesenie hojdačky či hojdacej siete. 

Trampolínou proti nude 

Trampolína sa vám postará nielen o zábavu pre vaše dieťa, ale pritiahne aj ostatné deti z ulice, takže u vás na dvore nikdy nebude nuda. Trampolína je pre deti magnetom, na ktorom by najradšej preskákali celý deň. Dajte si však pozor na to, aký je povolený počet osôb a zaťaženie. Neignorujte ani sieťku, ktorou by mala byť každá trampolína vybavená a ak sa v nej náhodou objavia poškodenia, treba ich okamžite riešiť, aby deti pri skákaní nevypadli.

Tip: Viete, ako vybrať vhodnú trampolínu, príslušenstvo k nej a ako sa o ňu správne starať? 

Rovnej plochy nie je nikdy dosť

Niekto si pre nedostatok miesta môže dovoliť len menší detský kútik. Ak ale disponujete veľkorysými priestormi, neváhajte deťom vytvoriť vlastné ihrisko. Čím viac rovnej plochy, tým lepšie. Pestujte v deťoch lásku k športu a zahrajte si s nimi futbal, basketbal či bedminton.

Deti okrem loptových hier milujú aj pohyb na dvoch kolesách. Uvoľnite pre ne miesto na terase a umožnite im precvičovať si jazdu na odrážadle od prvých krôčikov. Ani sa nenazdáte ako a onedlho už budú pred vami poletovať na bicykli či kolobežke.   

Spánok v lone prírody

zena-houpaci-sit-zahrada

Photo by Cecilia Medina on Unsplash

Dobre unavení po práci v záhrade či hre s kamarátmi si vy aj deti potrebujete poriadne oddýchnuť. Nešetrite na záhradnom nábytku a urobte si z terasy oázu pokoja. Život je príliš krátky na to, aby ste sa trápili na nepohodlnej rozkladacej stoličke. Vymeňte ich za pohodlné záhradné kreslá s mäkkými podsedákmi, na ktorých vám nebude ľúto presedieť celý deň.

Čerešničkou na torte sú pohodlné ležadlá, od polohovateľných lehátok až po sedací vak či hojdaciu sieť. Ak ste doteraz nevedeli, čo to znamená „spať ako v božom koši”, v hamaku (hojdacej sieti) zavesenom medzi stromami tento pocit spoznáte.

Vedeli ste, že..?

Spánok vonku pomáha odbúravať stres, napomáha lepšiemu fungovaniu mozgu a podporuje imunitný systém. Vedia o tom aj rodičia v Škandinávii, ktorí nechávajú bábätká aj škôlkarov spať vonku až do -15°C, či vychovávatelia v Taliansku, ktorí ukladajú škôlkarov na spánok vonku, pokiaľ im to horúčavy dovolia.

Aj rodičia si zaslúžia zábavu

Zariadili ste už kútik pre deti a vyriešili ich bezpečnosť pri hre? Ak áno, prišiel čas aj na vás, rodičov. Vychutnajte si ničím nerušenú  grilovačku s priateľmi či posedenie pri vínku. Vo veselom detskom kútiku si na vás deti ani nespomenú.

Vytvorte si na terase čarovnú atmosféru a urobte vaše grilovačky nezabudnuteľnými. Postačí vám na to záhradný gril a pohodlné posedenie pod prístreškom, kam sa zmestí čo najviac priateľov. Čím bližšie ku kuchyni, tým ľahšie pre vás. Nezabudnite na záhradné osvetlenie či sviečky, ktoré aj z tej najnudnejšej terasy vykúzlia očarujúce miesto.

My vám želáme veľa príjemne strávených chvíľ na terase, kvalitný relax pre dospelých a nikdy nekončiacu zábavu pre vaše deti.

Ema Bazhaykin, Specialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe